Urban Rigger kan vara lösningen på den svenska bostadsbristen

UrbanRigger_photo_SE_738x415 Studentrumsprojektet Urban Rigger är ett exempel på hur arkitekter och ingenjörer tillsammans kan skapa attraktiva och billiga bostäder i en växande storstad. Genom att placera ut studentbostäder på vattnet har Kim Loudrup från organisationen Utveckling Danmark i tätt samarbete med Bjarke INgels och arkitekter från BIG, skapat en lösning på studenbostadsbristen i Köpenhamn.

- den 1 september 2017 Efter Danfoss

I ett globalt perspektiv flyttar varje dag 180 000 människor till städer. Detta ökar behovet för nya effektiva bostadslösningar. Den kraftiga inflyttningen till Europas större städer beräknas resultera i ett bostadsunderskott motsvarande fyra miljoner sängplatser 2025.

De nya bostadslösningarna måste dessutom vara attraktiva och miljövänliga. Urban Rigger, designad av den danske arkitekten Bjarke Ingels är ett intressant bidrag till lösningen av bostadsbristen.

Som ung student ska du kanske för första gången skaffa ett eget boende och då möter du snabbt problemet med att hitta en bostad eftersom det råder bostadsbrist i de flesta städer. Studenter som flyttar hamnar därför ofta i bostadsbekymmer som är orsakat av brist på tillgång till billiga bostäder under studietiden.

Urban Rigger i Göteborg

Göteborg är en stad med stora bostadsbehov och stora vattenarealer. Studentbostadsbristen har nu resulterat att man planerar 1000-1200 studentbostäder i Frihamnen på ett tillfälligt arrende med start under 2018. Dessutom planeras 288 Urban Rigger-bostäder i Lundbyhamnen där en vattendom avvaktas innan bostäderna kan komma på plats.

Urban Rigger har en minimalt CO2 avtryck

- Idag är hållbart och miljövänligt närmast ett uttryck för sunt förnuft, att göra saker på ett praktiskt och smart sätt. Företag som Danfoss har drivit utveckling och gjort spetsteknologi tillgänglig, säger Bjarke Ingels.

Danfoss har spelat en viktig roll i Urban Riggers värme och ventilationssystem. Tekniker som värmepumpar, vattenburen golvvärme och värmeåtervinning ur ventilerad luft säkerställer ett gott inomhusklimat och ett minimalt CO2 avtryck. 

75% av värmebehovet för värme och varmvatten tas ur det omgivande havsvattnet. Tillsammans med solenergi hämtad ur solcellerna på taket skapas en försörjningssituation där värmepumpen på 13 KW från Danfoss förbrukar minimalt med ström från landkabeln. Ventilationsanläggningen återvinner 95% av värmen ur frånluften från ventilationssystemet.

Studentbostadsplattformen är tillverkad av uttjänta fraktcontainrar och färdigställdes under sommaren 2016, den ligger nu förtöjd i Köpenhamns hamnområde. Den miljövänliga konstruktionen bidrar till studenternas trivsel ombord. Ett exempel på detta är att varmvattnet genereras av värmepumpar som hämtar sin värme från det omgivande havsvattnet kombinerat med solceller på taket. Lösningen gör det möjligt att duscha varmt och länge med gott samvete.

Traditionellt är bostäder i storstäder förknippade med att vara landbaserade. Nu gör bostadsbristen att vi ser på våra storstäders vattenarealer med nytt intresse, potentialen finns absolut där.

Nomniering

Urban rigger är nominerad till 2017 World Building Of The Year Award, en av de mest prestigefulla priserna inom arkitektur som delas ut under november på världsarkitekturfestivalen i Berlin.

 


För mer information: 

Eva Holmén, försäljningschef Sverige, Danfoss Heating Segment, 013-258622
Sara Krusell, marknadskoordinator, Danfoss Heating Segment, Sverige, 013-258623

 

 

Socialisera Delta

Vill du diskutera med oss?

Lär känna oss och delta i samtalet